Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου

28 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα τιμούμε την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου, μαζί με την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Παρόλο που παλαιότερα η Αγία Σκέπη εορταζόταν την 1η Οκτωβρίου, η εορτή μεταφέρθηκε στις 28, για να την τιμάμε μαζί με την Εορτή της Επετείου του Όχι του 1940. 

Ένα βράδυ, στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο Όσιος Ανδρέας ο δια Χριστόν Σαλός, έκανε ολονύκτια αγρυπνία, στην Εκκλησία των Βλαχερνών. Εκεί είδε την Παναγία σε όραμα, συνοδευόμενη από πλήθος αγγέλων και δίπλα της βρισκόταν ο Τίμιος Πρόδρομος.

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου - 28 Οκτωβρίου

Η Παναγιά τότε γονάτισε και αφού προσευχήθηκε, έβγαλε το μαφόριο από το κεφάλι της και το άπλωσε ως Σκέπη. Όπως περιγράφει ο Συναξαριστής, το ύφασμα αυτό απλώθηκε τόσο που κάλυψε ολόκληρο τον κόσμο.

Έπειτα, η Παναγία ξαναφόρεσε το ύφασμα στο κεφάλι της και το όραμα έλαβε τέλος. 

Και αυτό τι σημαίνει για εμάς; Σημαίνει ότι η Παναγία προστατεύει την ανθρωπότητα και ότι έχει πρεσβεία θερμή ενώπιον του Κυρίου. Είναι παρούσα και δεν παύει ποτέ να στηρίζει τον άνθρωπο, ως Μητέρα και τροφός της ζωής μας.

Απολυτίκιο

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῆς Σκέπης σου Παρθένε, ἀvuμνοῦμεν τάς χάριτας, ἣν ὡς φωτοφόρον νεφέλην, ἐφαπλοῖς ὑπὲρ ἔννοιαν, καὶ σκέπεις τὸν λαόν σου νοερῶς, ἐκ πάσης τῶν ἐχθρῶν ἐπιβουλῆς. Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι· Δόξα τοῖς μεγαλείοις σου Ἁγνή, δόξα τῇ θείᾳ Σκέπῃ σου, δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς σου, προμηθείᾳ Ἄχραντε.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content