Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Αγία Αναστασία η Ρωμαία

29 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε την Παρθενομάρτυρα του Χριστού Αναστασία την Ρωμαία, την νεότατη μοναχή, η οποία για τον Χριστό, αψήφησε έναν ηγεμόνα της τεράστιας και παντοδύναμης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

Η Αναστασία έμεινε ορφανή σε νεαρή ηλικία. Αφού τα έδωσε όλα στους φτωχούς, αποσύρθηκε σε μοναστήρι. Όμως οι Ρωμαίοι εκτελούσαν διωγμό κατά των Χριστιανών και δεν άφηναν πέτρα πάνω στην πέτρα, ψάχνοντας θύματα για τον παράλογο σκοπό τους. 

Αγία Αναστασία η Ρωμαία - 29 Οκτωβρίου

Έτσι, βρήκαν και τη νεαρή Αναστασία και την οδήγησαν ενώπιον του ηγεμόνα Πρόβου. Αυτός αφού την επαίνεσε για την ομορφιά της, της είπε ότι ήταν αρκετά νέα για να δώσει τη ζωή της για τον Χριστό. Η Αναστασία, όμως, δεν λύγισε μπροστά στα ωραία λόγια, αλλά είπε ότι είναι ωραιότατη η ζωή που προσφέρει ο Χριστός και προτιμότερος ο θάνατος για το Άγιο όνομά Του. Εξαγριωμένος ο άνομος Ρωμαίος, την βασάνισε πολύ σκληρά με φριχτά βασανιστήρια. Έπειτα την θανάτωσε και η Αναστασία παρέδωσε την αγνότατη και αγιότατη ψυχή της στον Κύριο.

Απολυτίκιο

Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε

Ἀσκήσει ἐκλάμψασα ὥσπερ παρθένος σεμνή ἀθλήσεως αἵμασι τὴν τῆς ἁγνείας στολὴν ἐνθέως ἐφοίνιξας· ὅθεν, Ἀναστασία, ὡς ὁσία καὶ μάρτυς, χάριτας ἰαμάτων ἀποστράπτεις ἐν κόσμῳ πρεσβεύουσα τῷ Σωτῆρι ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content