Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία

30 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε δύο αδέλφια από την περιοχή των Αιγών της Κιλικίας, τον ανάργυρο ιατρό Ζηνόβιο και την αδελφή του Ζηνοβία.

Τα δύο αδέλφια μεγάλωσαν σε μια πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Οι αξίες που έλαβαν από τους γονείς τους, τον ευσεβή Ζηνόδοτο και την γυναίκα του Θέκλα, οδήγησαν τα νεαρά παιδιά σε αγίους βίους, καθώς έκαναν τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Ο Ζηνόβιος μάλιστα, προσέφερε την επιστήμη της ιατρικής που είχε διδαχθεί, σε όσους είχαν ανάγκη, δίχως να ζητά αντίτιμο. 

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία - 30 Οκτωβρίου

Η δράση του Ζηνόβιου, τον έκανε γνωστό στον λαό και αργότερα  έγινε επίσκοπος Αιγών. Ωστόσο, η δράση του μαθεύτηκε στον ηγεμόνα Λυσία, έναν σκληρό Ρωμαίο διοικητή, ο οποίος και διέταξε την φυλάκισή του.

Στο πλευρό του έτρεξε αμέσως η αγαπημένη αδελφή του Ζηνοβία, που φυλακίστηκε και αυτή, μόλις μαθεύτηκε ότι είναι αδελφή του επισκόπου. Ο Λυσίας, βλέποντας την ευλάβεια και την αδελφικότητα που είχαν μέσω της πίστης στον Ιησού Χριστό, διέταξε να τους θανατώσουν και τους δύο. 

Έτσι τα δύο αδέλφια, μαρτύρησαν μαζί για τον Χριστό, λαμβάνοντας το δώρο της αιώνιας ζωής, μαζί με Εκείνον, που τόσο αγάπησαν.

Απολυτίκιο

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς θεῖοι αὐτάδελφοι ὁμονοοῦντες καλῶς, Ζηνόβιε ἔνδοξε καὶ Ζηνοβία σεμνή, συμφώνως ἠθλήσατε· ὅθεν καὶ τῶν στεφανῶν τῶν ἀφθάρτων τυχόντες, δόξης ἀκαταλύτου ἠξιώθητε, ἅμα ἐκλάμποντες τοῖς ἐν κόσμῳ χάριν ἰάσεων.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content