Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

7 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε δύο γενναίους στρατιώτες του ρωμαϊκού αλλά και πλέον του επουρανίου στρατού, τον Σέργιο και τον  Βάκχο.

Τιμούμε δύο γενναίους  και ατρόμητους στρατιώτες, οι οποίοι δεν ενέδωσαν στην ειδωλολατρία του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Δεν φοβήθηκαν τον επικείμενο θάνατο που έμελλε να δεχθούν με την ομολογία της πίστεως.

“Σε εμένα είναι ζωή ο Χριστός και ο θάνατός μου είναι κέρδος” φώναξε ο Σέργιος στον δήμιο του, μεταφέροντας τις άγιες διδαχές του Απόστολου Παύλου. Με αυτά τα άγια λόγια έφυγαν από τον κόσμο αυτό δια αποκεφαλισμού, αφού ομολόγησαν τον ένα και αληθινό Θεό.

Γιατί γι’ αυτούς, σκοπός δεν ήταν το αξίωμα και η προβολή στα μάτια του αυτοκράτορα, αλλά το να υπηρετήσουν τον Βασιλέα των Βασιλέων, τον Κύριο των Δυνάμεων, Ιησού Χριστό.

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος - 7 Οκτωβρίου

Απολυτίκιο

Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.

Τριάδος τῆς Ἁγίας ὀπλίται τροπαιοῦχοι, ἡ λαμπρὰ δυὰς τῶν Μαρτύρων, ὠράθητε ἐν ἄθλοις, Σέργιος ὁ θεῖος ἀριστεύς, καὶ Βάκχος ὁ γενναῖος ἀθλητής, διὰ τοῦτο δοξασθέντες περιφανῶς, προΐστασθε τῶν βοώντων Δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι δι’ ὑμῶν, πάσιν ἰάματα.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content