Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Ιάκωβος του Αλφαίου, ο Απόστολος

9 Οκτωβρίου

Σήμερα θυμόμαστε έναν από τους εκλεκτούς δώδεκα μαθητές του Κυρίου, τον Ιάκωβο, υιό του Αλφαίου και αδελφό του Απόστολου και Ευαγγελιστή Ματθαίου, του τελώνη.

Τιμούμε τον Απόστολο ιατρό, ο οποίος θεράπευε κάθε αρρώστια, τον Απόστολο Ευαγγελιστή, που κήρυξε το θείο λόγο  σε έθνη πολλά, τον πολέμιο των ειδώλων των δαιμόνων, τα οποία κατέστρεφε.

Έζησε με την διδαχή του Διδασκάλου, “όποιος θέλει ας έλθει πίσω μου, ας σηκώσει τον σταυρό και ας με ακολουθήσει”. Και ας ήταν οι δυσκολίες πολλές. Και ας υπήρχαν αντίξοες συνθήκες. Και ας έζησε μέσα στην θλίψη και την αγωνία για την ίδια του τη ζωή.

 

Άγιος Ιάκωβος του Αλφαίου, ο Απόστολος - 9 Οκτωβρίου

Η πορεία του Χριστιανού είναι πορεία σταυρική και ο Άγιος το έδειξε όχι μόνο με την ζωή του αλλά και με τον σταυρικό του θάνατο. Όπως και ο Κύριος του, σήκωσε και αυτός τον σταυρό του μαρτυρίου και βρήκε θάνατο, μιμούμενος ακόμα και σε αυτό τον Κύριό του, που τόσο αγάπησε.

Απολυτίκιο

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Τὴν χάριν τοῦ Πνεύματος, γλωσσοπυρσεύτω πνοή, ὡς θεῖος ἀπόστολος, ὑποδεχθεῖς τὴ ψυχή, Ἰάκωβε ἔνδοξε, ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, ὡς ἀστὴρ ἑωσφόρος, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τὴν πολύθεον νύκτα. Καὶ νῦν ἀπαύστως δυσώπει, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content