Σχετικά με τη χορωδία

Νεανική χορωδία Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς στο ΜέγαροΗ Νεανική Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1991.

Σκοπός της χορωδίας είναι η μουσική καλλιέργεια των μελών μέσα από το χορωδιακό τραγούδι και η δημιουργία ενός πολιτιστικού κυττάρου διάδοσης και αξιοποίησης της ελληνικής μουσικής παράδοσης και ανάπτυξης της μουσικής παιδείας.

Η πρώτη παρουσίαση της χορωδίας έγινε στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της ενορίας το Δεκέμβριο του 1991. Έκτοτε και μέχρι σήμερα συνεχίζει το έργο της με μουσικοδιδάσκαλο τον πατέρα Θεόδωρο Τσαμπατζίδη, καθηγητή μουσικής και εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς.

Η χορωδία έχει παρουσιάσει σειρά πρωτότυπων συναυλιών και ηχογραφήσεων, οι οποίες έχουν εκδοθεί υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε ψηφιακή μορφή και κυκλοφορούν ως εκπαιδευτικό υλικό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως:

CD Ελλάδα Μήτρα Ηρώων
(Τραγούδια των ηρώων και αφιέρωμα στον Πόντο και τη Μικρά Ασία)

DVD Αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου
(Πλούσιο αφιέρωμα με προβολές ταινιών και πρωτότυπες συνθέσεις)

DVD Απόστολος Παύλος
(Περιέχει βραβευμένο ύμνο)

CD Παρακλητικός Κανόνας
στον Άγιο Παντελέημονα

DVD Συναυλία αφιέρωμα στη Μητέρα
Η χορωδία επίσης έχει συνεργαστεί και έχει συμπράξει με τη Χορό Ψαλτών Ιερής Λατρευτικής μουσικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.,  με το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο υλοποίησης Ευρωπαϊκών  Προγραμμάτων Καινοτόμων δράσεων  με συναυλία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Ιδιαίτερη τιμή για τη χορωδία είναι η συνεργασία με γνωστούς βραβευμένους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης όπως ο Θεόδωρος Σαντάς η κυρία Μυρσίνη Βιγγοπούλου κ.ά., έργα των οποίων παρουσιάζει  σε πρώτη εκτέλεση.

Παράλληλα σημαντικό ως προς τους στόχους της χορωδίας θεωρείται η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, συναυλίες αγάπης, επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιδρύματα αποσκοπώντας σε μια πολυδιάστατη πνευματική καλλιέργεια και πολιτιστική δράση.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονισθεί ότι η χορωδία διαθέτει ψηφιακό αρχείο μουσικής και παρέχει τη δυνατότητα μεταγραφής μουσικής  σε μορφή ηλεκτρονικού κειμένου μπρέιγ για μαθητές με προβλήματα όρασης.