Διευθυντής χορωδίας

π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης
Καθηγητής μουσικής – Διευθυντής της Χορωδίας

header3

O π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και έγγαμος εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς. Αριστούχος πτυχιούχος Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία και διάκριση πάνω στην Ειδική μουσική αγωγή στο Βρετανικό πανεπιστήμιο Middlesex. Ολοκλήρωσε σπουδές  Διεύθυνσης Χορωδίας σε επίπεδο διπλώματος στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και Ανωτέρων Θεωρητικών στο Μακεδονικό Ωδείο. Την ψαλτική τέχνη σπούδασε κοντά στους πρωτοψάλτες Γ. Καραμάνη, Θρ. Παπανικολάου, Λ. Πετρίδη και Δ. Σουρλαντζή. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές με υποτροφία σε σεμινάρια μουσικής στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Ως ειδικός μουσικοπαιδαγωγός διδάσκει μουσική σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (προβλήματα όρασης, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές) στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, είναι υπεύθυνος του συνόλου Ψαλτικός Χορός, καθώς και για την εκπόνηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Τη Νεανική Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς διευθύνει από την ίδρυσή της, το 1991. Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε Δημοτικά Ωδεία και σε επιμορφωτικά σεμινάρια και έχει συνεργαστεί ως μουσικός με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Έχει συνθέσει σειρά τραγουδιών για Ήρωες της πατρίδας μας πάνω σε στίχους Θεοδώρου Σαντά και Μυρσίνης Βιγγοπούλου, τα οποία κυκλοφορούν σε ψηφιακό δίσκο με τίτλο: «Ελλάδα μήτρα Ηρώων». Τιμήθηκε με βραβείο μουσικής σύνθεσης από το σύλλογο «Δελφικοί Αμφικτιονίες» για το σκηνικό ορατόριο «Μικρασιατική Ραψωδία». Έχει βραβευθεί με Αργυρό Δίπλωμα ως Διευθυντής των Χορωδιών Νέων της Ι. Μητροπόλεως Καλαμαριάς στην Α΄ Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χορωδιών (Linz Αυστρίας, 2000).

Συνέγραψε βιβλίο-cd με τίτλο «Τα ιδιόμελα των Κυριακών της Μ. Τεσσαρακοστής του Ιακώβου Πρωτοψάλτου», το οποίο προλογίζει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος (εκδόσεις «Άθως»). Ασχολείται ιδιαίτερα με την ειδική αγωγή. Έχει επινοήσει ειδικό ηλεκτρονικό κώδικα μουσικής braille για τη επεξεργασία μουσικής σε υπολογιστή (Παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της Α΄ Διεθνούς Ημερίδας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη Βυζαντινή μουσική με τίτλο: «Η βυζαντινή μουσική στον 21ο αιώνα. Προβληματισμοί και προοπτικές», Θεσσαλονίκη 2007).

ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  • Βράβευση από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο Θεσμού Αριστείας και Καινοτομίας στην Εκπαίδευση Βράβευση 2011
  • Eθνικό βραβείο eTwinning 2010 από το Υπουργείο Παιδείας για συμμετοχή σε πρόγραμμα ψηφιακής αδελφοποίησης σχολικών μονάδων eTwinning με θέμα «Μusic Library» με μαθητές Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
  • Βράβευση από το Υπουργείο Παιδεία στην Τελετή Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση Βράβευση 2010
  • Eθνικό βραβείο eTwinning 2009 από το Υπουγείο Παιδείας για συμμετοχή σε πρόγραμμα eTwinning με θέμα «Δημιουργία ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης με δυνατότητα πρόσβασης σε μαθητές με προβλήματα όρασης»
  • 8ος σε Πανελλήνιο διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsοft 2008
  • 2ος Πανελλαδικά σε βαθμολογία στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για καθηγητές μουσικής 2001